torsdag 28 mars 2013

Doft av saffran, kardemumma och hyacint

Saffran är en av de kryddor som hör ihop med advent och jul. Självklar i lussebullarna, men idag väljer vi saffran vid fler och fler tillfällen. Perfekt att använda till påskmaten om du vill ge ris, cous-cous eller en sås gyllengul färg. Den här yoghurtkrämen är en variant på den indiska efterrätten Shrikhand och är lätt att göra, hyfsat nyttig och bjuder på annorlunda smak av både saffran och kardemumma. Kryddorna ger också en härlig doftupplevelse. En annan doft som också är julig är hyacintens, men egentligen är det ju en vårblomma som tittar fram i rabatten längre fram på säsongen. Jag gillar hyacinter och nu finns de ibland som snittblommor. Hållbarheten är inte så lång, men de är väldigt fina och passar också som påskblommor. Njut av dofterna, färgerna och ha en fin påskhelg!

YOGHURTKRÄM MED SAFFRAN OCH KARDEMUMMA (4 stora eller 6 små portioner)
8 dl mezeyoghurt (går att använda yoghurt med lägre fetthalt, men den blir krämigare med meze)
2 tsk vaniljsocker
3 msk socker (smaka av om du vill ha mindre söt)
1/2 tsk malen kardemumma
1 kuvert saffran
Pistaschnötter till garnering

Rör ner socker, vaniljsocker, kardemumma och saffran i yoghurten. Vill du vara noga med saffranet, blötlägg den först i lite ljummen mjölk innan du blandar ner det i yoghurten - men jag brukar röra ner saffranet direkt utan mjölk. Häll upp i portionsskålar eller koppar. Ställ in i kylen tills du ska servera dem. Garnera med hackade pistaschnötter.




torsdag 21 mars 2013

Rosa små knoppar

När jag senast skev om tulpaner, trodde jag knappast att jag skulle återgå till snöiga vyer långt in i mars. Kylan håller i sig och varje vecka fortsätter med ordentliga minusgrader och till och med snöyra. Som tur är har solen också varit framme många av dagarna och ljuset räcker länge. Små små knoppar på träden börjar också att göra sig beredda. Ändå verkar det bäst att behålla vinterjackan ett tag till och te är fortfarande en perfekt dryck att värma sig med. Jag fick ett otroligt gott te för ett tag sedan; grönt te smaksatt med jordgubbe och champagne. Dessutom var det vackert förpackat med rosenknoppar överst i påsen. Bara en sådan sak gör det helt ok med vinter ett tag till.Har några vårtecken dykt upp eller är det fortfarande vinter hos er?