torsdag 30 maj 2013

Nässelpesto

Maj har gått fortare än fort. Det är som att vissa månader är kortare än andra fast de inte är det. I år kom våren sent och det känns som om den var kortare än någonsin. Plötsligt är det försommar och alldeles snart börjar juni. Var tog vitsipporna, narcisserna och körsbärsblommorna vägen? Något annat jag inte hunnit med är ogräsplock och ogräsmat, men som tur är finns vissa ogräs kvar ett tag till. Slår man eller klipper ner nässlorna kommer nya fina skott och då kan man pröva att göra nässelpesto. Här hos tidningen Hälsa finns min variant på nässelpesto. Gott till pasta eller som smaksättning på crostini. Testa om du inte gjort det!

tisdag 21 maj 2013

Gästbloggar hos Norstedts

Den här veckan gästbloggar jag hos Norstedts förlag med en kort trädgårdsbetraktelse varje vardag. Kika in här om du har lust! Det handlar naturligtvis om Trädgårdens vänner och fiender...Här finns förlagets facebook-sida med möjlighet att kommentera och gilla inläggen. Ha det gott i det gröna!

söndag 19 maj 2013

Gör en kirskålspaj

Hoppas att ni haft tillfälle att vara ute en del under pingsten. Regnet verkar ha kommit på flera platser, inte så kul när det är helg - ändå välbehövligt för att allt ska växa och frodas. Något som definitivt växer är förstås kirskål. Att få bukt med det envisa ogräset är näst intill omöjligt. På bilden har de första späda bladen börjat titta fram, nu är det gröna kirskålsmattor både i trädgårdar och parker. Bättre då att göra en kirskålspaj. Här hos tidningen Hälsa finns mitt recept. Bladen ska helst vara späda, men har de blivit grövre är det bara att förvälla dem ett par minuter för att mildra den kraftiga smaken. Jag gillar kirskålens smak väldigt mycket just i en paj. Den har en pepprig karaktär som passar fint som kontrast till de mildare smaker som pajskal och övrig fyllning har. Smakligt ogräs!

tisdag 14 maj 2013

Ogräsgrissini


Nu är det bästa tiden för att ge sig ut och leta ogräs, eller leta kanske är fel uttryck. Med ogräs är det väl snarare så att det finns alldeles för mycket av det. En del av den oönskade grönskan kan i alla fall användas till matlagning, det blir billigt, nyttigt och ofta väldigt gott. Här har jag kryddat grissini med löktrav som ger lite löksmak, annars är nässla en bra smaksättare till grissini och bröd. Receptet finns i ett ogräsreportage jag gjort för tidningen Hälsa och finns utlagt här på deras hemsida. Användningsområden för ogräs är många och idag har många stjärnkrogar de späda primörerna på sin meny. Nässelsoppa är en riktig klassiker som jag inte har något riktigt bra recept på - eller så är det så att jag inte är helt förtjust i den rätten. Är det någon av er som har ett bra tips på hur nässelsoppa ska lagas?

måndag 6 maj 2013

Rädda humlorna



Nu när vårsolen kommer är det också dags för alla våra insekter att vakna till liv. Ibland är det lätt att glömma hur viktiga de är. En insekt som nog de flesta tycker är ganska söt, är humlan. Ändå är den utrotningshotad vilket skulle ge allvarliga konsekvenser. Humlan har viktiga uppgifter att sköta då den pollinerar och ser till att det blir både bär och frukt i våra trädgårdar. Försvinner humlorna blir det stora problem för alla som odlar. Dessutom hör deras surrande ljud och ulliga små uppenbarelser sommaren till. Just nu pågår en uppmaning hos bloggare för att sprida budskapet om hur viktigt det är att vi är rädda om humlorna och låter dem få en fristad i våra trädgårdar. Självklart ska vi även låta dem vara i fred i parker och på andra platser. Jag uppmärksammade utmaningen hos Annika med Naturliga Ting i Skåne och Helen med Helens Trädgård i Norrbotten. Ursprungligen startade utmaningen hos Anne med bloggen Moseplassen i Norge. Här har hon samlat länkar till artiklar och intressant information om humlor på norska och här finns svensk information att läsa. Det här är ett ämne som engagerar mig och som jag också skriver om i min bok. Nu uppmanar jag fler att sprida budskapet från norr till söder och i hela Norden. Tillsamman kan vi hjälpas åt att rädda humlorna!

torsdag 2 maj 2013

Provläs Trädgårdens vänner och fiender

Hoppas att ni haft en skön valborg och första maj-helg. Maj började med riktigt soligt vårväder, men idag är de kyliga vindarna tillbaka så än gäller det att hålla fast vid lite varmare kläder - i alla fall om man är frusen som jag är. Samtidigt längtar jag efter att vara ute så mycket som möjligt i natur och trädgård. Fördelen med kylig vår är förstås att den räcker längre och att det finns större chans att upptäcka allt som händer. Dagens bild är omslaget till min bok Trädgårdens vänner och fiender som det nu finns möjlighet att provläsa ett avsnitt ur här eller här.