tisdag 25 juni 2013

Trädgårdens vänner och fiender på facebook

Nu har jag startat en facebook-sida för min bok "Trädgårdens vänner och fiender". Tanken är att jag där ska ta upp händelser kring boken och även lägga in tips och tankar kring skadedjur, nyttodjur, sjukdomar och balans i trädgården. Jag blir jätteglad om du har lust att gå in och gilla sidan. För att komma åt vissa funktioner behöver jag fler gillamarkeringar...Här hittar du sidan.

onsdag 5 juni 2013

Vegankaka

Blommande pioner, lijekonvaljer, löjtnantshjärtan och förgätmigej - kan det bli vackrare. Just nu är den bästa tiden för mig vad det gäller blommor och grönska, allt är ljust, fräscht och nytt. Det är också en tid för fest, nationaldag, avslutningar och studentfiranden. Ofta passar det då att bjuda på sommarbufféer av olika slag. Som avslutning är det perfekt att bjuda på en kaka eller flera, beroende hur stort sällskapet och buffén är. Ibland är det också nödvändigt att anpassa maten till olika allergier och matinriktningar. Därför tänkte jag lägga ut det här receptet på en väldigt god chokladkaka för veganer. Självklart passar den också för övriga. Receptet lade jag ut förra året på min gamla version av Nässelblom & choklad, men hade då problem med att få mellanrum i inläggen. Nu kommer receptet igen och mer lättläst. Smaklig kaka!

CHOKLADKAKA
2 1/2 dl socker är nog en vanlig mängd, men jag tog ca 2 dl varav hälften var råsocker.
50 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
2 1/2 dl dinkelsikt
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl sojamjölk (eller havremjölk)

Vispa socker och margarin poröst med cirka 1 msk sojadryck. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt dem och resten av sojadrycken i omgångar. Fortsätt att vispa en ganska lång stund så att smeten blir fluffig. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten. Grädda i 150° i cirka 30-35 minuter.