tisdag 15 oktober 2013

Rosa höst


Höstens färger är inte bara de som finns i den gulröda färgskalan. Jag hittade flera nyanser av rosa som lyftes fram extra fint mot det gröna som ännu finns kvar.

onsdag 9 oktober 2013

Purpurfärgad lättodlad böna

En stor del av hösten har jag haft möjlighet att äta hemodlade ärter och bönor - vilken lyx. Godast är de enkelt tillagade (som jag skrev om i ett tidigare inlägg) eftersom de har så fin smak när de är färska. Purpubönan är en riktig favorit på alla sätt och vis. Framför allt för smaken som är väldigt fin hos denna trådlösa brytböna, men också för att den är så vacker i grönsakslandet. Intensivt rosa blommor och sedan de vackert purpurfärgade bönorna. Tyvärr övergår den mörka färgen till en mer vanlig grön färg när de tillagas. Hos mig har purpurbönan varit lättodlad, fri från angrepp och har också gett mycket skörd. Det är med andra ord en böna jag gärna rekommenderar. Nu har tyvärr årets skörd tagit slut, men det är ju så det är med råvaror som hör de olika årstiderna till. Tråkigt att de finns så kort tid, men desto mer efterlängtade och speciella när de väl finns.

fredag 4 oktober 2013

Kanelbullens dag

Kanelbullens dag har verkligen etablerat sig som en dag för bullfika. Inte så konstigt eftersom det är lätt att köpa med sig bullar, gå på café eller att baka hemma. Det doftar helt ljuvligt när kaneldoften sprider sig och passar alldeles perfekt så här i början av oktober. Kanel har också en del positiva effekter på hälsan, den stimulerar matsmältningen, är slemlösande och har till och med visat sig kunna sänka blodsockret - fast då bör man förstås inte välja just bullar i första hand. För mycket kanel kan dock bli ansträngande för levern och maxintaget bör inte ligga över 1 tesked per dag. Kanelbullarna på bilden ska jag inte ta åt mig äran av, de har en av mina döttrar bakat och de är riktigt goda.. Gissar att ni har era egna recept på bullar, så jag nöjer mig med att önska er en härlig hösthelg!

torsdag 3 oktober 2013

Chokladfestival

För alla som älskar choklad finns möjlighet att få sitt lystmäte på Chokladfestivalen som pågår från 3:e oktober till och med söndag 6:e oktober. I år har festivalen flyttat in på Stockholmsmässan där man delar utställningshall med Hem & villamässan. Bland utställarna finns många fina svenska chokladtillverkare med choklad och praliner av olika slag som till exempel Chokladfabriken, Åre chokladfabrik och Singö choklad. Olika importörer/tillverkare visar upp ett fantastiskt urval av kvalitetschoklad. Bland dem är jag väldigt förtjust i Zebeda Chokolate som har underbar choklad men också mycket tankar kring choklad och hälsa samt Beriksson som i år särskilt lyfter fram den vietnamesiska chokladen Marou, tillverkad av ekologiskt odlade kakaobönor från Mekongdeltat. Chokladen, som fått mycket positiv uppmärksamhet,innehåller enbart kakao och rörsocker vilket ger stort fokus på den rena smaken. Smaken blir ändå olika beroende på i vilken jordmån och i vilket klimat bönorna vuxit. Naturligtvis finns fler intressanta utställare och skickliga konditorer med bakverk. Dessutom blir det final i tävlingen Årets konditor. Läs mer här om du gillar choklad och har lust att göra en djupdykning i chokladutbudet just nu!