tisdag 17 september 2013

Smör- och honungsslungade bönor



Bland det bästa den här tiden är alla goda grönsaker som just skördats eller ska skördas. Har man inte egna odlingar finns ofta en del hos torghandlare i och i butiker som kan gå lite utanför de vanliga inköpsrutinerna och ta in svenska grönsaker när de finns. De smakar så mycket mer när de fått mogna nära och inte har fraktats långa vägar. Något som jag gärna odlar själv är olika typer av ärter och bönor. Det finns många sorter att välja bland, de är relativt lättodlade och smakar så bra när de tillagas strax efter att de plockats. Bondbönor är ljuvligt goda, men kräver lite större insats eftersom bönornas tunna skal behöver skalas bort - men åh så gudomligt de smakar. Annars är det bara att koka sockerärter, vaxbönor, brytbönor eller vad man har tillgång till och sedan avnjuta dem naturella, kanske med lite smör eller olja. Vill man göra något extra, kan man koka bönorna (gärna flera sorter men koka dem var för sig) och sedan snabbt slunga dem i lite smör och honung, krydda med örtsalt och eventuellt någon kryddört. Nyskördat är så gott att det inte behöver krånglas till.

3 kommentarer:

  1. Gott!!!
    Vi hade också bönor i trädgården i år, nästa år ska vi satsa på att ha ännu mer eftersom de är så goda att de tar slut alldeles för fort.
    Ha det bra
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De blir så otroligt goda när man har chansen att äta dem direkt. Kul att ni odlar så mycket!

      Radera