fredag 23 augusti 2013

Västerbottenpaj

Hoppas att ni alla haft en skön sommar! I år har de flesta av oss fått en hel del sol och värme, något som alltid borde vara självklart när sommaren är kort. Hur som helst - över vädret går det inte att bestämma, men just nu känns det väldigt bra. Däremot är det alltid lite svårt att inrätta sig i de vardagliga rutinerna, men efter ett tag är vardagen åter självklar och egentligen det bästa av allt. Som tur är finns fortfarande möjlighet att vara ute mycket och även att fortsätta att äta utomhus, grilla, ha picknick eller bara ta med sig vad man har till en uteplats, brygga eller gräsplätt. Den här Västerbottenpajen är en perfekt paj att ta med sig på picknick eftersom den även kan ätas kall, annars är den ett självklart och uppskattat tillbehör till kräftor och andra skaldjur. Receptet har varit med i min gamla version av Nässelblom & choklad, men det var länge sedan och eftersom den är så god och passar så bra just nu vill jag gärna lägga ut receptet en gång till. Ha en riktigt skön sensommarhelg!

 VÄSTERBOTTENPAJ

Pajskal:
125 g smör
3 dl dinkelsikt
2 msk kallt vatten

Fyllning:
300 g grovriven Västerbottenost
3 ägg
ca 3 dl gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk)
örtsalt, peppar, basilika

Hacka ihop pajdegen för hand eller i matberedare. Låt den vila ca 30 min i kylen. Riv osten grovt. Ta sedan fram pajskalet och tryck ut det i pajformen. Nagga degen. Ställ in i ugnen och förgrädda i 10 minuter i 200 °C. Ta ut pajskalet och gör i ordning fyllningen. Vispa ihop riven ost, ägg, mjölk och kryddor. Häll äggstanningen i skalet och grädda i ca 30 minuter i 200° C. Servera varm eller kall, vilket du själv föredrar.

14 kommentarer:

  1. Mmm, västerbottenpaj! Ser god ut ... Ja precis, nu hostar vardagen igång - och det tar absolut ett tag att vänja sig vid nya tider, nya rutiner. Särskilt att behöva gå upp tidigt på morgonen! ;) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är en aning trögt, just nu vill man bara fortsätta att vara ute, bada och promenera - samtidigt är det skönt att få sol och ljus ett tag till även när vardagssysslorna är igång.

      Radera
  2. Passar mig precis, tänkte nämligen göra en sådan på lördag för då ska vi ha kräftskiva.
    Ha det bra
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är perfekt att ha något till kräftorna. Västerbottenpaj är rätt mäktigt, nästan för mäktigt för att vara ensamrätt. Passar perfekt med kräftor. Ha det trevligt!

      Radera
  3. Hej igen, tänkte att jag svarar här...jo, tomaterna har Elliot odlat fram själv, jag var skeptisk till att så frö eftersom vi inte har växthus men mitt vardagsrum fick husera alla plantorna innan de kunde flyttas ut.
    Kul att du tittade in på tjejernas hemsida, vi har gjort den i wordpress, med ett tema från elegant themes och till själva e-shopen har vi använt woocommerce. Faktiskt riktigt roligt att lära sig något nytt!
    Ha det bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att det gick så bra med frösådden. Sår man frön själv finns så många roliga sorter att välja bland. Det är lyxigt att ha så goda tomater att äta. Jag har kikat in på Jeanstorget förr och tyckt att idén är väldigt bra, men ville förstås se vad ni hade gjort nu. Ni är jätteduktiga!

      Radera
  4. Mmmmmm så gott det ser ut....får nog prova det. Pajer är ju så gott. Ja visst har sommaren varit härlig och nu hoppas jag att hösten blir likaså. Sitter just och kikar efter brevbäraren som kanske har ett bokpaket med sig till mig med din bok samt en bok om Fåglarnas trädgård som också verkar bra. Ja den som väntar på något gott.....osv Ha det bra. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh vad kul och vad stolt jag blir! Nu hoppas jag att du blir riktigt nöjd med din bok och att du kommer att hitta en del användbara tips. Kul med fågelboken också. Det är mysigt att få hem nya böcker, faktiskt bland det bästa jag vet att sätta sig i soffan och titta i någon härlig bok. Sommaren har varit helt underbar och har vi tur kan hösten också bli solig och fin. Ha det gott!

      Radera
  5. Jättebra recept!
    Det var mitt första försök att laga något av dinkel och det blev perfekt, hade ju kräftskiva och alla älskade pajen!!! Så TACK så hjärtligt!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag blir över att pajen blev lyckad och omtyckt. Kul att höra. Jag tycker själv att den är väldigt god och passar bra till kräftor. Gillar att använda dinkel istället för vetemjöl, tycker att det har en djupare smak. Kram till dig.

      Radera
  6. så gott och passar alltid :)

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra också att det går att förbereda pajen i förväg om man har gäster.

      Radera
  7. Västerbottenpaj är ju så gott. Och som sagt jättebra att ha med på picknick. Och jag uppskattar också extra mycket recept som inte innehåller vetemjöl.

    P.S. På min arbetsplats får vi alltid ett exemplar av alla böcker som trycks, antingen av tryckeriet eller förläggaren. Jag höll bara lite mer utkik efter din bok. Och när den anlände gjorde jag extra reklam för den (eftersom de är lätt att de försvinner bland alla böcker vi ser). För det tyckte jag den var värd. Mer än så var det inte. :-) D.S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättekul att du gjorde det! Förstår att det är omöjligt att titta uppmärksamt på varenda bok som kommer. Tack snälla:).

      Radera