fredag 2 februari 2018

Vinterfrukt

Fikon är en frukt jag förknippar med vintern trots att jag också ätit dem nyskördade i en lummig pergola i Italien på sommaren. Kanske är de den mörka färgen som ger en känsla av vinter eller så är det den fylliga smaken som är mer vinter än sommar för mig. Färgerna är nog det jag gillar allra mest med fikon. De är som tagna ur gamla målningar, ytterst det matta skalet i lila nyanser och när man sedan skär upp sin frukt möts man av det röda fruktiga innanmätet. Har man tur är den saftig och god att äta just som den är eller tillsammans med en bit pecorino, manchego eller annan ost. Jag har prövat att servera mozzarella med fikon istället för tomater. Kul att testa för det blir väldigt annorlunda men tycker nog ändå att den klassiska tomat och mozzarellavarianten är mer självklar. Men fikonsmaken passar helt klart bra med ost, så testa gärna kombinationen om du inte redan gjort det. Trevlig helg!

8 kommentarer:

 1. När jag var barn älskade jag att äta torkade fikon. Färska har jag dock aldrig smakat. De ser väldigt lockande ut måste jag säga. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna, Vad kul att du tittar in hos mig och att du lämnar en kommentar. Jag blir jätteglad. Färska fikon är väldigt goda och smakar rätt annorlunda mot torkade fikon. De passar vid olika tillfällen. Sen gäller det att ha tur och hitta de saftiga, är fikonen torra blir de tråkiga. Ha det gott!

   Radera
 2. Hej! Jag gillar torkade fikon men har aldrig fastnat riktigt för de färska, kanske har jag bara inte hittat de rätta eller varit på rätt plats...jag menar, i en lummig pergola i Italien smakar de säkert himmelskt, närodlade och alldeles färska. Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Camilla du har så rätt. Visst smakar fikon extra bra i en lummig pergola i Italien, det är ingen tvekan. Men de kan vara goda även här - om man har tur och får tag på saftiga fikon vilket förstås inte alltid är det lättaste. Är de torra är de bara tråkiga. Du kanske skulle odla egna i ditt växthus! Fast kanske inte det mest värda att satsa på i odling, mer bara på kul i sådana fall. Ha det bra du också!

   Radera
 3. Även jag åt torkade fikon som barn, kanske ska prova färska nu. Ser goda ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pia! Vad kul att du kikar in hos mig. Färska fikon är goda om de är saftiga och bra i smaken men jag kan hålla med om att det är en lite annorlunda smak mot många frukter. De torkade fikonen är sötare i smaken än de färska - men testa någon gång när du hittar fina och inte alltför dyra i butiken.

   Radera
 4. En sensuell frukt som jag tycker mycket om. Fantastisk med ost.
  Dina bilder är så fina man riktigt känner fikonsmaken.
  Kram och trevlig lördagkväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kerstin! Vad glad jag blir över ditt fina beröm, så roligt att du gillar bilderna. Du har rätt, det är faktiskt en väldigt sensuell frukt, har bara inte förstått det förrän du skriver det. Och visst är smaken perfekt tillsammans med ost. Ha en bra vecka! Kram

   Radera