torsdag 4 juli 2013

Dagliljan är årets perenn

Dagliljan är en favorit i min sommarträdgård där den funnits hur länge som helst. Det är en av de fina sakerna med dagliljan - att den är tålig och kan finnas kvar på samma plats länge, dessutom är den lättskött och trivs i de flesta jordar i hela landet. Dagliljan lockar också till sig fjärilar. De gamla sorterna blommar i gult eller orange, men idag finns många nya sorter så det går att hitta dagliljor i vitt, olika pasteller, rött och i flera färger. Kanske är det därför dagliljan har blivit vald till årets perenn av Perennagruppen och inte nog med det - de har valt sju olika sorter, en för varje veckodag. Sorterna är Arctic Snow, Strawberry Candy, Pandoras Box, Pardon Me, Mauna Loa, Happy Returns och Summer Wine. Själv trivs jag med de här gula som jag inte ens vet sortnamnet på, men som bär så mycket historia med sig. Den här utsikten mot en skogstjärn är bland det vackraste och mest avkopplande jag vet.

6 kommentarer:

 1. Sagolikt vackert! Dagliljor tillsammans med ... kan det vara någon rudbeckia (eller vårkrage)? Och hundkexen bakom! Och tjärnen är en perfekt bakgrund.
  Jag tror att jag har denna daglilja, som blommar tidigast av alla, men inte heller jag kommer ihåg namnet, men gammal är det, det vet jag.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du också gillar utsikten. För mig är den magisk. I den här typen av trädgårdar passar det bra med inslag av det vilda som hundkexen. Det är utblommade vårkragar som syns bland dagliljorna. Jag antar att man sällan visste de specifika namnen när man planterade förr. Det är idag när blommorna förädlas och nya sorter tas fram som det blivit viktigt att skilja dem åt. Men de gula är fina!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Så vackra foton! Tack för din kommentar inne hos mig. :)

  SvaraRadera
 4. Å vad fint ... Påminner om min barndomsstuga vid en sjö full av näckrosor ...

  SvaraRadera
 5. Åh så fina de är! Vill ha! :-)6

  SvaraRadera