onsdag 5 juni 2013

Vegankaka

Blommande pioner, lijekonvaljer, löjtnantshjärtan och förgätmigej - kan det bli vackrare. Just nu är den bästa tiden för mig vad det gäller blommor och grönska, allt är ljust, fräscht och nytt. Det är också en tid för fest, nationaldag, avslutningar och studentfiranden. Ofta passar det då att bjuda på sommarbufféer av olika slag. Som avslutning är det perfekt att bjuda på en kaka eller flera, beroende hur stort sällskapet och buffén är. Ibland är det också nödvändigt att anpassa maten till olika allergier och matinriktningar. Därför tänkte jag lägga ut det här receptet på en väldigt god chokladkaka för veganer. Självklart passar den också för övriga. Receptet lade jag ut förra året på min gamla version av Nässelblom & choklad, men hade då problem med att få mellanrum i inläggen. Nu kommer receptet igen och mer lättläst. Smaklig kaka!

CHOKLADKAKA
2 1/2 dl socker är nog en vanlig mängd, men jag tog ca 2 dl varav hälften var råsocker.
50 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
2 1/2 dl dinkelsikt
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl sojamjölk (eller havremjölk)

Vispa socker och margarin poröst med cirka 1 msk sojadryck. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt dem och resten av sojadrycken i omgångar. Fortsätt att vispa en ganska lång stund så att smeten blir fluffig. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten. Grädda i 150° i cirka 30-35 minuter.

9 kommentarer:

 1. Hej,
  vad bra med ett veganrecept!
  Min dotter testade nyligen att baka en "nyttig" chokladkaka med svarta bönor, blev mycket godare än det låter! Kul att testa lite nytt då och då.
  Ha det bra
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv tänkt testa att baka något med svarta bönor, de har en smak som passar med t ex kakao så jag tror absolut att det kan bli bra. Kul att hon testade det!

   Radera
 2. Kakan ser så god ut! Mina magnoliabuskar blommar just nu men pionerna har inte börjat blomma än. Visst är det en härlig tid! Det gäller att ta sig tid och njuta mellan skolavslutningar och kalas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen helt underbart med allt som blommar och grönskan som är så fräsch den här första delen av sommaren. Både magnolia och pion är favoriter...

   Radera
 3. Hoppas du får en fin midsommar!

  SvaraRadera
 4. Mums vilken god kaka! Kul och bra med veganskt recept tycker jag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen värd att testa. Självklart när det finns veganer vid bordet, men även andra mer tveksamma har gillat den....

   Radera
 5. Vi minskar också på sockret, råsocker bäst :)

  SvaraRadera
 6. Vad bra med ett recept på en vegansk kaka. Ska jag baka till min gröna vän så blir hon glad!

  SvaraRadera