tisdag 14 maj 2013

Ogräsgrissini


Nu är det bästa tiden för att ge sig ut och leta ogräs, eller leta kanske är fel uttryck. Med ogräs är det väl snarare så att det finns alldeles för mycket av det. En del av den oönskade grönskan kan i alla fall användas till matlagning, det blir billigt, nyttigt och ofta väldigt gott. Här har jag kryddat grissini med löktrav som ger lite löksmak, annars är nässla en bra smaksättare till grissini och bröd. Receptet finns i ett ogräsreportage jag gjort för tidningen Hälsa och finns utlagt här på deras hemsida. Användningsområden för ogräs är många och idag har många stjärnkrogar de späda primörerna på sin meny. Nässelsoppa är en riktig klassiker som jag inte har något riktigt bra recept på - eller så är det så att jag inte är helt förtjust i den rätten. Är det någon av er som har ett bra tips på hur nässelsoppa ska lagas?

6 kommentarer:

 1. Jag har bara gjort nässelsoppa en gång och den blev sådär, tyckte att smaken blev lite tam. Hade tänkt att göra ett nytt försök, om jag hinner innan nässlorna är alldeles för grova.
  Ogräsgrissini låter häftigt!
  Ha det bra
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så tycker jag att det är med nässelsoppa, men det måste gå att få den lite mer smakrik. Det gäller att hinna med när nässlorna är späda - har man egna kan man slå dem och hålla efter så att det alltid finns nya på gång....Ha en bra helg!

   Radera
 2. Låter jättebra och ser supergott ut.. Skulle finnas något bra recept på användning av Kirskål för det är jag tyvärr självförsörjande på. Ha en skön söndag...hät regnar det idag (Hurra!!) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det. Jag får lägga in min kirskålspaj i morgon, så kan du pröva den. Problemet är bara att det är omöjligt att hinna äta så mycket kirskål som det brukar finnas att plocka......känns i alla fall mer positivt att använda den till något. Här har det regnat lite men mest är det bara väldigt fuktigt och kvavt.

   Radera
 3. Mmm, vilka goda pinnar! Passar bra på somriga buffeer nu ... Nässelsoppa med kokta ägghalvor åt vi ibland under min uppväxt. Jättegott. Något recept har jag dock inte. Förresten - härom dagen åt jag björklöv! Ska tydligen vara gott i sallader, fast jag åt dom direkt från grenen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vilken härlig bild när du står och mumsar på grenarna! Kan se det framför mig. Just björklöv har jag inte testat att äta färska, dock att dricka i torkad form som njurstödjande te. Sen har jag testat björksav förstås.

   Radera